Nazewnictwo
Nazwa łacińska: Orthriophis taeniurus
Nazwa polska: Wąż/połoz tajwański, wąż/połoz smugooki, wąż chiński
Informacje ogólne
Gatunek dość popularny w terrarystyce. Dorasta do ok. 130-250cm długości ciała w zależności od podgatunku. Ciało smukłe. Usposobienie dość gwałtowne, ale łatwo się oswaja. W sytuacji zagrożenia ucieka, syczy lub atakuje napastnika jednocześnie grzechocząc ogonem o podłoże. Jest to bardzo aktywny wąż. Aktywność dzienna. Tryb życia naziemny.
Występowanie i biotop
Zamieszkuje różne środowiska, ale szczególnie upodobał sobie tereny otwarte, pobliże cieków wodnych, nieużytki i rzadkie lasy. Występuje w Południowo-Wschodniej Azji.
WARUNKI HODOWLI
Terrarium
Orientacja pozioma. Gatunek ten należy trzymać pojedynczo lub w parach. Minimalne wymiary terrarium dla jednego osobnika: 120x70x100cm (dł x gł x wys).
Na wystrój powinny składać się konary i gałęzie pozwalające zwiększyć przestrzeń życiową gada. Niezbędne są kryjówki. W terrarium powinien również znajdować się basen na wodę takiej wielkości, by wąż mógł wejść do niego w całości.
Podłoże: włókno kokosowe, mieszanka torfu z piaskiem.
Oświetlenie: nie jest wymagane, ale doświetlanie w dzień może zwiększyć aktywność.
Temperatura i wilgotność
Temperatura w dzień: gradient 22-28°C w terrarium, nawet do 32°C pod promiennikiem ciepła. Wilgotność na poziomie 65-70%.
Żywienie
Gatunek ten karmimy gryzoniami i ptakami dostosowanymi do wielkości węża. Posiłek powinien wynosić ok. 10% wagi węża, a jego obwód nie powinien przekraczać obwodu węża w najgrubszym miejscu. Podajemy myszy, chomiki, mastomyszy, szczury, świnki morskie, króliki. Raz na jakiś czas warto urozmaicić dietę o pisklęta kurczaków, przepiórki i gołębie. Najbezpieczniej jest karmić martwym pokarmem. Dorosłe węże karmimy raz na 2 tygodnie, młode raz w tygodniu.
ROZMNAŻANIE
Gatunek jajorodny. Po zapewnieniu sezonu zimowego węże przystępują do godów. Samica kilka tygodni przed składaniem jaj przestaje przyjmować posiłki. Około 1,5 miesiące po kopulacji samica składa 6-25 jaj. Młode klują się po 55-70 dni inkubacji w temperaturze 26-28°C.