INFORMACJE OGÓLNE
Są to chrząszcze z rodziny czarnuchowatych. Ciało ich jest matowo-czarne, o twardym chitynowym pancerzu. Dorosłe osobniki imago osiągają długość do 30 mm. Larwy koloru kremowo-brązowego z brązowymi plamkami, dorastają one do 50-60 mm. Ciało wyraźnie podzielone na 13 segmentów. Jest to zwierzę karmowe często używane do karmienia zwierząt egzotycznych, należy pamiętać, że dorosłym chrząszczem (imago) nie karmimy, ponieważ wydziela z gruczołów nieprzyjemny płyn o drażniącym zapachu i smaku.
ROZPOZNAWANIE PŁCI
Dymorfizm płciowy jest widoczny, jednak żeby go dostrzec, trzeba się mocno przyjrzeć: jeśli na nadustku widać błoniaste wcięcie, jest to samiec. Jeżeli natomiast nadustek jest pełen - jest to samica.
HODOWLA
Warunki hodowli nie są trudne. Wystarczy średniej wielkości pojemnik o grubych ściankach i jak największej powierzchni dna, najlepsze do tego sprawdzają się akwaria bądź plastikowe pojemniki. Chrząszcze nie potrafią latać więc spokojnie możemy trzymać odkryte pojemniki co zapewni dobrą wentylację i będzie zapobiegało pojawieniu się roztoczy. Wkładamy do pudełka kawałki spróchniałego drewna. Najlepsze jest drewno z drzew liściastych zaatakowane „brunatną zgnilizną”, rozpadające się na charakterystyczne bloczki. To w nim właśnie larwy będą drążyły sobie korytarze oraz komory poczwarkowe, a samice składały jaja. Z czasem wytworzy się warstwa wygryzionych i przerobionych kawałków drewna. Po przemieleniu całego próchna przez larwy dorzucamy oczywiście kolejne kawałki. Wymieniamy wszystko w chwili, gdy miału jest ponad połowa pojemnika. Podajemy wilgotny pokarm w postaci warzyw i owoców. Od czasu do czasu można podać niewielki kawałek mięsa, żeby zminimalizować zjawisko kanibalizmu. Pokarmu dajemy tyle żeby został w całości zjedzony i nie zalegał, gdyż pleśń w hodowli jest niepożądana. Temperaturę staramy się utrzymać dość wysoką: około 30 st. Wilgotność pokojowa wystarczy owadom, jednak dobrze jest, jeśli drewno będzie stale wilgotne, więc można, co parę dni spryskać je trochę wodą. Należy jednak uważać żeby nie zrobić bagna.
Larwy po około 4 miesiącach życia zamieniają się w poczwarki, które przynajmniej na początku hodowli, jest dobrze oddzielić od larw gdyż te mogą je nadgryzać i po około 2 tygodniach otrzymujemy postać dorosłą chrząszcza. Imago żyją do roku czasu. Po półtora tygodnia od przepoczwarzenia, dorosłe są gotowe do kopulacji, co przy sprzyjających warunkach chętnie czynią i można otrzymać naprawdę duży przyrost w dość krótkim czasie.